به بهانه رسیدن تب کشت زعفران به اردبیل؛ مروری بر توزیع استانی کشت زعفران

به بهانه رسیدن تب کشت زعفران به اردبیل؛

مروری بر توزیع استانی کشت زعفران

در حالیکه توسعه جغرافیایی کشت زعفران از جنوب خراسان بزرگ (خراسان جنوبی فعلی) به بخش های شمالی (خراسان رضوی و شمالی) تاکنون اثرات مثبتی- نه از نظر عملکرد و نه از نظر کیفیت نداشته، همچنان تب کشت زعفران در مناطق شمالی و غربی کشور به دنبال توسعه این محصول در مناطق خود هستند. مدیر جهاد کشاورزی کوثر گفت: در سال زراعی جدید به میزان سه تن پیاز زعفران در منطقه کاشته خواهد شد. خیبر علی جلیلی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: پارسال در هفت قطعه پیاز زعفران کشت شد که برای تعداد هفت نفر ایجاد اشتغال کرد و 2 کیلوگرم نیز زعفران برداشت شد.  وی گفت: با توجه به شرایط اقلیمی و کمبود آب رویکرد جهاد کشاورزی تغییر الگوی کشت بوده وترویج گیاهانی که نیاز آبی کم داشته و صرفه اقتصادی بالایی دارند در اولویت کشت و حمایت می باشد.

کشاورزان زعفران را جایگزین کنند

جلیلی با بیان اینکه ارزش اقتصادی کشت یک هکتار زعفران تقریبا معادل کشت چهل هکتار گندم دیم است، افزود: زعفران از گران ترین محصولات کشاورزی در دنیاست و جایگاه خاصی در میان محصولات تولیدی و صادراتی دارد. او اظهار داشت: گیاه زعفران در منطقه کوثر بازده مطلوبی داشته و با توجه به نیاز کم آبی و صرفه اقتصادی بالا به کشاورزان توصیه می شود. وی از کشاورزان خواست با جایگزین کردن این محصول بدلیل توجیه اقتصادی زمینه اشتغالزایی بیشتر و افزایش درآمد پایدار خانوارها را فراهم کنند.

شهرستان کوثر به مرکزیت شهر گیوی در 85 کیلومتری جنوب اردبیل قرار دارد.

چرا کشاورزان باید زعفران را جایگزین کنند؟!

به گزارش دنیای زعفران، مدتهاست که نمایندگان و مسئلان استان­های مختلف به دنبال توسعه کشت زعفران در مناطق خود هستند اما تاکنون، این تلاش ها موفق نبوده است. چنانچه جدول زیر نشان می دهد، همچنان انحصار تولید در خراسان رضوی و شمالی وجود دارد و استان های دیگر در این زمینه ورود موفقی نداشته اند. ضمنا تجربه توسعه کشت از خراسان جنوبی  به رضوی طی 20 سال اخیر، باعث کاهش کیفیت و همچنین کاهش عملکرد در سطح ( به خاطر آموزش کم کشاورزان و عدم تناسب اقلیمی، مخصوصا ارتفاع از سطح دریا) شده است. موضوعی که ممکن است با گسترش کشت به سایر استان­ها تقویت شود. با توجه به هزینه بر بودن و چندساله بودن محصول زعفران، ای کاش قبل از تشویق کشاورزان به تغییر الگوی کشت، بررسی هی دقیق تری انجام شود.

آمار تولید و سطح زیرکشت زعفران در سال  1395 – منبع: آمارنامه باغی جهاد- صفحه 228
استان سطح – هکتار تولید- تن عملکرد در سطح سهم از تولید
اصفهان 881.3 4.2 4.77 1.25
خراسان جنوبی 15754 51.1 3.24 15.21
خراسان رضوی 82712 257.6 3.11 76.67
خراسان شمالی 2190 8.8 4.02 2.62
فارس 679 3.1 4.57 0.92
کرمان 1007 4.3 4.27 1.28
یزد 502.5 2.2 4.38 0.65
کل 105269 336 3.19 100.00
سایر استان ها 1543.2 4.7 3.05 1.40
مجموع سه خراسان 100656 317.5 3.15 94.49

 

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

داده ها

یادداشت ها

بخش آموزشی دنیای زعفران

ارتباط با ما

قیمت روز زعفران زعفران در بورس

بنر قیمت روز زعفران – بازار نقدی

با ما در شبکه های اجتماعی همراه باشید