مسائل صنعت زعفران و ابعاد “بسته جهش صادراتی زعفران”

گزارشی از مشکلات و گلوگاه های صنعت زعفران و راهکارهای پیش رو

ابعاد “بسته جهش صادراتی زعفران”

18 دستگاه وظیفه مند در حوزه طلای سرخ، گفتمان واحد ندارند

در حالیکه مسکلات صادراتی زعفران، ضعف بازاریابی و البته مسائل مربوط به تعهد ارزی و … ، باعث ناخوش شدن حال زعفران و زعفران کاران در چند ماه اخیر شده است، تصمیمات و اقدامات اخیر، ممکن است بتواند برخی از این مسائل را حل کرده و بازار را در آستانه فصل جدید برداشت احیا کند. در این رابطه یک مقام مسئول در سازمان صمت خراسان رضوی ضم اشاره به تهیه بسته جهش صادراتی زعفران در شورای ملی، تصریح کرد که در این بسته ابعاد مختلف زنجیره تولید تا صادرات لحاظ می شود. در ادامه مشروح گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، در خصوص مشکلات صنعت زعفران، راهکارها، نظر برخی فعالان و پژوهشگران و مسئولان را می خوانیم. از جمله درباره، عملکرد در سطح، مسائل برندینگ و صادرات، ضعف در فرآوری و ناهنماهنگی دستگاه های مسئول توضیح داده شده است. در مورد اخیر، کوچکی استاد دانشگاه می گوید: در حالی که ۱۸ دستگاه و مجموعه در سیاست گذاری و برنامه ریزی طلای سرخ کشور متولی و وظیفه مند هستند عدم رسیدن به گفتمان مشترک و حرکت در مسیر واحد برای عمل و انجام وظیفه خود نیز نشان از بی تفاوتی عمیق و اقدامات خودمحور در این رابطه دارد.

بسته جهش صادراتی زعفران

به گزارش ایرنا، معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با اشاره به اینکه تهیه بسته جهش صادراتی زعفران از اتفاقات مبارکی است که هم اکنون در  شورای ملی زعفران در دست تهیه و تدوین است افزود: تدوین این بسته می تواند تحول مورد انتظار را در عرصه ساماندهی و هدفمند شدن صادرات محقق کند. علی غفوری مقدم اضافه کرد: این بسته می تواند توسعه صادرات زعفران را با لحاظ کردن ویژگی های متعدد این محصول و افزایش ارزآوری آن را با لحاظ کردن بخش های مختلف تولید، فرآوری، بازاریابی و صادرات محقق نماید.

وی با اشاره به اینکه فرآوری و بسته بندی این محصول در صادرات گسترده آن و نیز برندسازی تاثیر بسزایی دارد افزود:سال گذشته طبق آمار دریافت شده از سوی گمرک استان ۲۴۰ تن زعفران به ارزش ۳۱۵ میلیون دلار به صورت مستقیم از استان به کشورهای دیگر صادر شده است که از این میزان ۱۷۷ تن  در بسته بندی بیش از ۳۰ گرم و ۶۳ تن آن در بسته های ۱۰ تا ۳۰ گرمی صادر شده است. این مسئول ادامه داد:این میزان بسته بندی و جلوگیری از صادرات فله ای می تواند نقش اساسی در ارزش افزوده این محصول داشته باشد که باید در این زمینه بسیار کار شود.

درجازدن عملکرد در سطح زعفران

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد و محقق حوزه زعفران در این خصوص گفت: محصول زعفران یک محصول راهبردی در تمامی جنبه ها و جهات محسوب می شود که به راحتی با برنامه ریزی هدفمند و موثر و هماهنگ می توان از آن بهترین استفاده را کرد. دکتر علیرضا کوچکی با اشاره به این که زمانی که سطح زیر کشت این محصول در کشور ۱۰۰ هزار هکتار بود میزان ۴۰۰ تن تولید با عملکرد ۳.۵ کیلو گرم در هر هکتار داشتیم و اکنون نیز میانگین عملکرد همین میزان است و  این در حالی است که در تمامی محصولات باغی و زراعی میزان عملکرد تا سه برابر رشد را طی دهه های اخیر تجربه کرده است حال آنکه در حوزه زعفران اگرچه برخی کشاورزان موفق به افزایش چشمگیر عملکرد شده اند اما به صورت میانگین هنوز تغییری حاصل نشده است.

18 دستگاه مسئول و هیچ نتیجه!

وی ادامه داد:باید در زمینه تعریف هویت حقوقی بین المللی برای زعفران در حوزه جهان اقدام شود تا علاوه برشناخته شدن زعفران به نام ایران و حفظ منزلت و جایگاه آن شاهد جلب توجه جهانیان به این محصول در ایران شویم. این استاد دانشگاه تاکید کرد: کشورهایی مانند اسپانیا و یونان که در زمینه زعفران، بسته بندی و عرضه آن به جهان دارای فعالیت چشمگیری هستند اقدام به تعریف شاخص های هویتی این محصول برای خود کرده اند حال آن که هنوز برای زعفران ایران شناسنامه مشخص و جهانی تعریف نشده است. وی با تصریح بر اینکه مشکلات موجود در رابطه با زعفران، مشکل دولتهاست افزود: با توجه به فعالیت و وظیفه مندی ۱۸ دستگاه و سازمان در حوزه زعفران و وجود دانشکده ها، محققان و پژوهشگران فراوان هنوز هیچ اتحاد و هماهنگی میان این بخش ها را در کشور شاهد نیستیم و این وضع هر روز به ارزش اقتصادی و جایگاه این محصول صدمه می زند.

معایب افزایش عملکرد در سطح به طرق شیمیایی

کوچکی با اشاره به گسترش بی رویه کشت زعفران در ۲۲ استان کشور افزود: بنابود در سال ۱۴۰۰ میزان عملکرد زعفران در هر هکتار به هفت کیلوگرم برسد حال آنکه هنوز این مهم به صورت سراسری و همه جانبه محقق نشده است. وی با تاکید بر اینکه کشت زعفران کشتی خرده مالکی و شاخصه مهم خانوادگی و کشاورزی خانوادگی در کشور محسوب می شود تاکید کرد: به هیچ وجه نمی توان انتظار داشت این شیوه را تغییر جدی بدهیم. او تصریح کرد: با توجه به اینکه کشت این محصول در گذشته با کمترین و طبیعی ترین نهاده ها انجام می شده است افزایش عملکرد این محصول توسط برخی کشاورزان از طریق استفاده از نهاده های شیمیایی محقق شده که این امر موجب اثرگذاری منفی بر کیفیت محصول نهایی شده است که باید این هشدار را نسبت به کاهش کیفیت محصول زعفران ایران و تاثیر منفی آن در بازار جهانی جدی بگیریم.

مشکلات حمل و نقل و فراوری

این استاد دانشگاه با اشاره به نقش و اهمیت حمل و نقل در زمان برداشت محصول و تاثیر آن در جلوگیری از هدر رفت محصول و حفظ کیفیت گل زعفران گفت: دیده می شود که در اغلب مناطق اقدام به برداشت فله ای و حجم بالای گل زعفران می کنند و به دلیل عدم امکان زمانی و به لحاظ کمبود نیروی انسانی امکان فرآوری گلها وجود ندارد و همین امر موجب پِرت گل و نیز کاهش کیفیت زعفران به دست آمده می شود. کوچکی تاکید کرد: در کنار این نکته مواردی از جمله تغییرات اقلیمی و حرکت عرصه های زیر کشت زعفران از سمت جنوب به شمال از دیگر مواردی است که بر کیفیت محصول نهایی زعفران ایران اثر گذاشته است. وی بالاترین عملکرد زعفران را مربوط به مناطق میانی دو شهرستان شیروان و قوچان دانست و افزود: در حالی که کشت این محصول مخصوص دو استان کشور بوده است اما اکنون مشاهده می شود که زعفران در استان های غیر شرایط دار هم کشت می شود و همین امر می تواند موجب اختلاط در محصول تولیدی و کاهش کیفیت آن شود.

زعفران ادویه ای دارویی و غذایی در جهان امروز

عضو هیات علمی گروه کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه باید در شناسایی و معرفی جنبه های دیگر محصول زعفران و آثار دارویی، درمانی و غذایی آن بیشتر کار کرد افزود: در دنیای امروز به تدریج زعفران از ادویه ای صرف به محصولی با ویژگی های درمانی، دارویی و با ارزش غذایی قابل توجه شناخته می شود و به همین دلیل باید در این عرصه بیشتر کار کرد. دکتر کوچکی گفت: در دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم تحقیقات و بررسی های خوبی در زمینه جنبه های دارویی و درمانی طلای سرخ انجام شده است. وی ادامه داد: باید مشکلات فرهنگی موجود در زمینه همراهی و هماهنگی میان دستگاه ها و سازمان های مختلف در ارتقای جایگاه زعفران و ساماندهی روند کاشت، داشت، برداشت و صادرات آن را مدیریت کرد در غیر این صورت هر روز شاهد خسارت فراوان اقتصادی در این زمینه خواهیم بود.

ضرورت تبدیل محصول مرغوب به محبوب

یکی از فعالان حوزه تولید و صادرات محصول زعفران با اشاره به مظلومیت این محصول در عین ارزش اقتصادی آن گفت: رشد تولید و تحول در صادرات این محصول راهبردی نیازمند همکاری، برنامه ریزی و اجرای برنامه هاست. فرهاد سحرخیز افزود: سهم پایین ایران از بازار جهانی زعفران نشان از این دارد که باید در برنامه ریزی ها و سیاستگذاری ها بازنگری شود.

وی تاکید کرد: خروج از وضعیت فعلی در حوزه تولید و بازار زعفران به شکل گیری مثلثی با سه ضلع قانوگذاری، دولت و بخش خصوصی نیازمند است تا بتوان این محصول را به اوج رشد، شکوفایی و شناخته شدن در دنیا به نام ایران رساند. وی با اشاره به ضرورت برند سازی و اعتماد سازی برای مصرف کنندگان در حوزه بازار زعفران افزود: با توجه به نقش اشتغالزایی، درآمدزایی و ارزآوری زعفران می توان گفت که این محصول راهی برای مبارزه با آسیب هایی مانند مهاجرت، بیکاری و نیز رشد اقتصادی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

سحرخیز تاکید کرد: توجه به این محصول در حوزه تولید تا صادرات از مواردی است که بخش خصوصی بسیار نسبت به آن علاقه مند و پای کار است. وی با اشاره به کیفیت و مرغوبیت محصول تولیدی ایران در بازار زعفران افزود: باید با معرفی و تبلیغات در خصوص کیفیت این محصول و جذب مصرف کنندگان جهانی،زعفران را از محصولی مرغوب به محصولی محبوب تبدیل کنیم.

غفلت از فرآوری محصول زعفران

مدیرامور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه فرآوری محصول ارزشمند و راهبردی زعفران در داخل کشور ضرورتی است که تاکنون مغفول مانده است افزود: بیش از ۱۲۰ واحد بسته بندی زعفران در خراسان رضوی گرچه فعالیت مناسبی دارند اما تمام این واحدها محصول را به صورت خام بسته بندی می کنند. هاشم نقیبی ادامه داد: این در حالی است که باید با هدف کسب آورده اقتصادی بیشتر و استفاده کامل از تمام ظرفیتهای این محصول ارزشمند، در زمینه فرآوری زعفران اقدام نمود.

وی گفت: در زمینه فراوری محصول زعفران بسیار مختصر و در حد تولید چای و برخی نوشیدنیهای زعفرانی فعالیتهایی انجام شده اما در بسیاری از زمینه های فعالیت در این حوزه هنوز اقدامی نشده است. وی افزود: این در حالی است که باید به فکر تولید فرآورده های جدید از زعفران باشیم که شامل نوشیدنیهای جدید، اسانس گیری، طعم گیری و تولید محصولات با اندازه های مختلف با توجه به ویژگیهای زعفران از جمله شادی آفرینی آن است.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

آخرین تحلیل ها

قیمت روز زعفران زعفران در بورس

بنر قیمت روز زعفران – بازار نقدی

بخش آموزشی دنیای زعفران

یادداشت ها

ارتباط با ما

گزارش روزانه بازار زیره و زعفران و پسته در بورس

با ما در شبکه های اجتماعی همراه باشید

آموزشی؛ آشنایی با زعفران، بورس و اصطلاحات

دریافت کد بورسی

درباره ما

مزیت های خرید اشتراک +راهنما